Papi’s Pierogi: Food Truck i Göteborg med sikte på ett Veganskt Pierogi Imperium

IMG_1118

Startafoodtruck.se fick en snabb pratstund med Katrin Kuta; ena hälften av Food Truck Entreprenörerna Papi’s Pierogi från Göteborg, medan andra hälften Pascal Kuta förberedde för lunchrusningen.

Deras veganska pierogi; en hyllning till barndommens ”comfort food”, slavisk matkultur och rötterna från Polen och Ryssland, har snabbt blivit populära på de drygt 20 uppställningsplatserna som finns i Göteborg. Sedan starten 2022 har de även gästat Göteborgs Kulturkalas och utfört en mängd andra event och privata cateringar.

Ganska snabbt står det dock klart att deras Food Truck bara är början på en större vision; att sprida sina handgjorda pierogi; som är en östeuropeisk variant av en dumpling i mångt och mycket, och den vegansk matkulturen som de älskar.

” – Vi vill bygga ett Pierogi Imperium!” berättar Katrin med ett skratt. ”När vi kom till Göteborg tyckte vi variationen inte var så stor på stadens Streetfood. Ända sedan starten har vi haft målet att skala upp vår affärsidé. Tex ökar vi nu produktionen och breddar försäljningen av våra polska pierogi med några samarbetsvilliga butiker och bryggerier här i Göteborg.”

Starten av deras veganska Food Truck dokumenterades flitigt på Sociala Medier som Tik Tok, Facebook och Instagram; något som Katrin understryker har varit framgångsrikt för att få ”buzz”, igenkänning av varumärket och skapa intresse för matkonceptet redan innan de kunde börja rulla med sin food truck.

Era Sociala Medier är fulla med bra tips för de som planerar att starta en food truck. Vilka saker har varit mest lärorika under den resan?

” – När man ska starta gäller det att utforska marknaden av food trucks som är till salu och inte bara den svenska. Att starta food truck är en stor investering många gånger. Vi hittade vår food truck i Polen. Med tips, råd och input från branschfolk utrustades den efter våra behov vilket såklart blev billigare, även om det finns ett par prylar vi inte använder i trucken.

Sedan är det viktigt att tänka igenom matkonceptet man tänker köra. Att det ska funka ekonomiskt om man har en lugn dag men det måste också vara smidigt och effektivt vid högtryck. Vi fryser våra pierogi och tillagar dem på beställning, kokta eller stekta. De håller utan problem tre månader i frysen så något svinn är det faktiskt inte tal om.

Första året kan vara tufft, inte minst ekonomiskt. Försök att ta så många event som möjligt. Det gör att du får erfarenhet och lär känna många som kan ge dig tips och råd. Det har hjälpt oss mycket, speciellt i början.”

Pierogi: östeuropeiska dumplings och traditionell comfort food i slavisk matkultur som Polen och Ryssland. Papi's Pierogi Food Truck gör sin egen twist med handgjorda, veganska Pierogi som du kan hitta i Göteborg.
Papi's Pierogi är handgjorda och går att frysa. Hållbarheten är minst tre månader så man kan ta fram och laga dem smidigt när suget efter en Pierogi sätter in.
Ja, hur många food trucks utgår från Göteborg och hur är stämningen på den lokala marknaden?

”- I Göteborg är det uppskattningsvis 20 aktiva food trucks och några mindre mobila kök. Tror det är 7 cyklar som kör? Men stämningen mellan alla är väldigt bra! Visst kan det vara lite konkurrens om de 6 av ca 30 uppställningsplatserna som har el men vi är kollegor. Lite som en familj där alla känner alla, är hjälpsamma och ger tips. Det är ett bra tips förresten; Nätverka, nätverka, nätverka. Att vi känner många arrangörer av event och andra som driver food trucks har öppnat en del dörrar bla till festivaler och större evenemang.

De stora evenemangen som exempelvis Kulturkalaset, Streetfood Festivalen och Way Out West kan helt naturligt vara mer lönsamma. Det är inte lika väderberoende heller. Är man besökare på festivaler måste man äta även om det regnar. Skillnaden från att köra en lunch på stan är påtaglig på många sätt. På de fyra-fem timmar du står uppställd för lunch på stan och har en försäljning på 3-4 000 kan en festival omsätta 30-40 000 på samma tidsintervall.

Även mindre event, catering och privata fester ger ofta mer lönsamhet än att köra luncher på stan. Det kan vara frustrerande med luncherna ibland men vi har valt att se det mer som en marknadsföringskostnad och ett sätt att nå ut med vårt koncept och ibland dyker det upp förfrågningar om catering och event även när man kör lunch på stan.

Men man vill ha en fullspäckad kalender.

Hur fungerar det med uppställningsplatser för Food Trucks i Göteborg och vad kostar det?

” – På Göteborgs uppställningsplatser är säsongen mellan april och oktober – det är i alla fall den tiden man betalar för. I Göteborg kostar ett nyttotillstånd 3500 kr. Lågsäsongen är sedan mellan oktober och april och där får man vara mer kreativ för att det ska löna sig. ”

Hur ser det ut under en lågsäsong för Papis Pierogi?

” – Det finns en del event. Vi ska bla vara med på en Höstmarknad här snart. Vi har testat en vegansk pierogi med en råvara som är i säsong och lite Halloween-inspirerad. En fyllningen av pumpa med ett svart pierogiskal. Sedan kommer det Julmarknader och då kör vi säkert pierogi med julinspirerade fyllningar. Så lågsäsong kan vara kul och kreativt också.

Men sedan i januari och februari är det verkligen dött, mer eller mindre. Det är då man får passa på att ta semester och ladda batterierna!”

Katrin måste kuta (vi är ändå i Göteborg!) så vi tackar för pratstunden och funderar på de där pierogi med pumpa. Instagramvänliga grejer som sticker ut i mängden. Pierogi Imperiet är inte långt borta!

Papi's Pierogi Food Truck i Göteborg gör handgjorda, veganska Pierogi som de säljer i sin Food Truck.

Mer om Papi's Pierogi från Göteborg

Följ med på den fortsatta resan mot ett Pierogi Imperium på Papi’s Pierogi

Där kan du läsa aktuell meny i Food Trucken, var de står uppställda i Göteborg, möjligheten att boka Papi’s Pierogi för ditt egna event eller catering och mycket mer. 

Glöm inte att följa Papi’s Pierogi på Instagram och Tik Tok

Driver du en Food Truck med ett spännande, kreativt, välsmakande och unikt koncept?

Vi intervjuar er gärna  och publicerar här på Food Truck Inspiration om ert Food Trucks koncept är intressant och vi känner att det tillför inspiration, tips och råd för våra läsare. Notera att vi därför förbehåller oss rätten att välja vilka Food Trucks vi intervjuar och skriver om.

Maila oss om du vill bli publicerad

Det är självklart gratis och utan förpliktelser att få en extra boost för din Food Truck här på Startafoodtruck.se
Dela gärna med alla Food Truck Lovers!

2 reaktioner på ”Papi’s Pierogi: Food Truck i Göteborg med sikte på ett Veganskt Pierogi Imperium”

 1. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your
  blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I
  hope you write again soon!

 2. Roland Ericsson

  Mycket trevlig och inspirerande. Ser fram mot nästa reportage.
  Önskar gärna en så sk faktaruta med punkter som man snabbt kan gå igenom.
  Punkterna kan vara när startade man den första food trucken.
  Hur många år har gått sedan dess.
  Hur många sälj gjorde man under senaste högsäsongen resp lågsäsongen.
  Vilken är det största martknadsföringskanalen.
  För att nämna några förslag.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Mvh
  Rolle

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *