Street Food Culture: Upplev Gotland genom Street Food

Ibland ramlar man på entreprenörer som med stor entusiasm och ”drive” hittar nya vägar att marknadsföra sin Food Truck Business. Christopher Williams Sr är en sådan food truck entreprenör. 

Med rötterna i Kalifornien och USA, via Köpenhamn och ett kulinariskt mantra i att ”hemma är där ditt kök är”, hamnade han slutligen efter många matresor i Sverige på Gotland. Efter att ha blivit förälskad i ön och dess fantastiska matarv bestämde han sig för att stanna och starta en food truck. 

Idén var att ta en av de mest älskade råvarorna vi har; potatisen och göra något unikt. Resultatet blev ”Spud Grub”. ”Spud” är ett slangord för just potatis och ”grub” är såklart att man mumsar på något gott. Matkonceptet är att förena en Amerikansk  version av vår Skandinaviska bakade potatis.

Christopher fortsatte att utforska öns många kulinariska skatter och en ny idé tog form – att sprida Gotländsk matkultur och sammankoppla den med sin och andra kollegors food trucks.

Streetfood Culture på Gotland är en Guide till Gotlands Food Trucks men också en aktör som arrangerar Streetfoodevent och synergier med Gotlands unika matarv, gårdsbutiker och food truckentreprenörer.

Gotland Streetfood: Gotländska specialiteter och etniska kök

Christopher, din mission har blivit att främja Gotlands rika kulinariska kultur genom street food. Vad inspirerade dig till att använda street food för att förstärka Gotlands kulinariska rykte?

Påverkad av de lokala ansträngningar jag såg att bevara det kulinariska arvet, ville jag delta och locka fler turister till ön. Gotlands kulinariska kultur var en positiv upptäckt som jag ville främja. Med min passion för matkultur och street food, såg jag en möjlighet att förena dem. Street food på Gotland saknade också den puls som jag hade upplevt i Köpenhamn, och jag ville koppla ihop dem för att gynna båda. Jag kände att jag hade något att erbjuda Gotland, och Street Food Culture blev min mission.

Att samla food trucks på din site Streetfoodculture.se och integrera dem i den lokala kulturen är en imponerande mission. Hur tror du att detta stärker Gotlands street food-scen och kulinariska kultur?

När food trucks och street food finns i centrum, skapas en naturlig social dynamik. Maten förenar människor när gatorna fylls av liv. Kultur handlar om människor, inte händelser. Matkulturen är för alla och vi bär med oss matkulturen från var vi kommer ifrån. För mig är street food lite som en femte årstid, naturlig och anpassningsbar. Street food-kulturen är äldre än gatorna själva. Street food är inte är en trend, för mig är det absolut en kultur. Och med min erfarenhet och passion för att arbeta med street food, ser jag fram emot att utveckla den här på Gotland. Människor här undrar varför de inte hade något sådant här tidigare.

Med Spud Grub tog jag ett steg genom att öppna en food truck och utveckla den. Jag skapade unika menyer, vårdade kontakten med mina gäster och såg att verksamheten växte. Den erfarenheten har varit värdefull, och jag kände att jag var redo för nästa steg. Street food culture skapades och jag planerade för det första oberoende street food-evenemanget här på Gotland. Jag hade ett starkt nätverk efter mina resor på Gotland. Hela min livsresa har format mig och jag kommer fortsätta att utforska världen genom mat och kultur.

Christopher Williams Sr: Food Truck och Streetfood Entreprenör verksam på Gotland och online med Streetfoodculture.se

Street Food Culture och samarbetet mellan Food Trucks och Gårdsbutiker

Hur har samarbetet mellan food trucks och lokala gårdsbutiker utvecklats och påverkat parterna sedan du tog steget att satsa på Street Food Culture Gotland?

Efter att ha återvänt till gårdarna på Gotland, som jag besökt under mina många resor över ön, föreslog jag att de skulle samarbeta med food trucks och arrangera evenemang på sina gårdar. Intresset för detta var stort redan från början. Efter ett eget  deltagande i en skördemarknad  med Spud Grub och en rundtur med gårdens ägare fördjupades idéerna. Vi planerade att skapa rätter baserade på deras råvaror och använda dem i ett unikt food truck event. Idén till Farm to Truck Food Fair tog sin form där och då. 

Berätta mer om Farm to Truck Food Fair!

Farm to Truck Food Fair är mitt första självständiga street food-evenemang, och jag har fått stort stöd från lokalsamhället. Det har stärkt min övertygelse att bidra till att göra Gotland till en av Sveriges mest intressanta kulinariska attraktioner. Min mission fortsätter att utvecklas och stärkas, och jag tror att Street Food Culture kommer att spela en viktig roll. Samarbetsmöjligheterna är många.

Food Fair på Gotland: Street Food Culture anordnar en "farm to truck" Food Fair i november!

From Farm to Truck Food Fair 6:e till 12:e november

Upplev den ultimata smakfesten på ’Farm to Truck Food Fair’: en mobil matmarknad vid det idylliska Strand Hotel i Visby!

Från den 6:e till den 12:e november, bjuder Streetfoodculture.se in dig att utforska en värld av smaker och kulinariska skatter från entusiastiska Gotländska Food Trucks, bönder och gårdsbutiker.

Med öppettider från kl. 9 till 16 är detta den perfekta chansen att förkovra dig i Gotländskt matarv samtidigt som du får bredden av maträtter att välja mellan från de Food Trucks som deltar. Missa inte denna smakfulla upplevelse!

Här kan du läsa mer om Food Truck- och Street Food eventet.

Läs mer om Street Food Culture och Spud Grub på Gotland

Spud Grub och Streetfoodculture.se drivs av Christopher Williams Sr och utgår från Gotland, Sverige.

Streetfoodculture.se hittar du Spud Grub och många av Christopher’s Food Truck -kollegor på Gotland. Där kan du också följa utvecklingen av hans mission att sätta Gotland på den kulinariska kartan med hjälp av Street Food.

Följ också Street Food Culture på Facebook och Instagram.

Dela gärna med alla Food Truck Lovers!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *